ABOUT
OVER Walter
een leven vol muziek

ALLES IS PASSIE
EEN EINDELOZE PASSIE VOOR MUZIEK
VOOR ONTDEKKINGEN, VOOR HET LEVEN EN VOOR MENSEN
Dirigent Walter Proost werd geboren te Beveren-Waas (België) en vatte zijn muziekopleiding aan aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen, waar hij de cursussen theorie, piano, slagwerk en orkestdirectie volgde. Daarna studeerde hij twee jaar orkestdirectie bij Jan Stulen, chefdirigent bij het Nederlands Radio- en Televisieorkest van de NOS te Hilversum. In 1978 en 1979 vervolmaakte hij zich verder als dirigent in de Verenigde Staten van Amerika – bij Leonard Bernstein – en in Japan.
Een hoogtepunt in zijn internationale carrière is ongetwijfeld zijn succesrijk debuut bij het “Royal Philharmonic Orchestra” in Londen, in maart 1999. Dit prestigieuze orkest benoemde hem meteen na afloop tot vaste gastdirigent voor de komende seizoenen. Inmiddels leidde Maestro Proost meerdere concerten in het Verenigd Koninkrijk, o.m. in de “Royal Albert Hall” te Londen, en ondernam hij jaarlijks een tournee in België en Nederland. De samenwerking met dit wereldvermaarde orkest omvat ook verscheidene CD-opnamen.
Van 1978 tot 1989 bekleedde hij de functie van Algemeen en Artistiek Directeur bij De Vlaamse Kameropera in Antwerpen.
Van 1994 tot 1998 was hij artistiek directeur van het Orchestra Sinfonica di San Remo waarmee hij naast de vele concerten in Italië ook toerde in België, Nederland, Oostenrijk en Duitsland.
Met ingang van het seizoen 1999-2000 trad Maestro Proost ook regelmatig op als gastdirigent bij het “Orchestra Filarmonica Italiana” in Piacenza. Op 13 februari 2000 gaven zij een prestigieus concert in het Vaticaan te Rome, in het kader van de viering van het Heilig Jaar. In het najaar van 2000 waren ze te gast in België en Nederland.
Zijn eerder debuutoptreden met het “Niederösterreichisches Tonkünstlerorchester” in de “Großer Musikvereinssaal” in Wenen in maart 1998 kende eveneens een overweldigend succes. Op uitnodiging van het orkest keerde Walter Proost sindsdien elk jaar terug naar Wenen voor een gastoptreden, o.m. voor het openingsconcert van het seizoen 2000-2001, Valentijnsconcerten in februari 2002, twee concerten in de cyclus “Musik der Meister” die resp. plaatsvonden op 7 december 2002 en 19 april 2004. De laatste uitnodiging hield een reeks van 7 concerten in die hij dirigeerde in april 2005.
Vanaf het seizoen 1999-2000 is Maestro Proost verbonden als één van de vaste gastdirigenten aan het Symfonisch Orkest van de Sloveense Radio en Televisie in Ljubljana (RTV Slovenija). Op 14 oktober 2002 had hij het genoegen om bij dit orkest een concert te dirigeren dat door de EBU (European Broadcasting Union) live werd uitgezonden in 14 Europese landen, alsook in de U.S.A., in Canada en Japan.
Van juli 2000 tot januari 2005 bekleedde Walter Proost in Italië de functie van Chefdirigent van het “Orchestra Sinfonica della Provincia di Bari”. Naast een zeer uitgebreid concertseizoen in Italië, verzorgden zij ook tweemaal een opgemerkte tournee door België en Nederland. Op persoonlijke uitnodiging van Maestro Giancarlo Menotti gaf hij in juli 2001 en 2002 twee concerten op diens beroemde “Festival of Two Worlds” in Spoleto.
In november 2002 leidde hij het “Teatro Lirico di Cagliari” in een live concert in Munchen voor het Duitse radiostation “Bayerische Rundfunk”. Aan dit groots en uniek project werkten 300 uitvoerders mee. Op het programma stond de “Messa di requiem in memoria di Pier Paolo Pasolini” van Roberto De Simone.
Van 2006 tot juni 2013 bekleedde hij de functie van artistiek directeur en chefdirigent bij het “Orkest der Lage Landen”. In 2013 had hij de eer de twee enige concerten van Maestro Placido Domingo in de Benelux te dirigeren.
Sinds oktober 2013 is hij artistiek leider en chefdirigent van het nieuwe orkest “European Philharmonia”, waarmee hij klassieke muziek opnieuw dichter bij de mensen wil brengen. Tot de hoogtepunten met dit orkest behoren onder meer de tournee met Hans Zimmer, Disney in Concert in Paleis 12, Gladiator en Symphonic Spectacular op de Grote Markt in Brussel.
Van 2014 tot 2018 was hij daarbovenop “Principal guest conductor” bij het “St.Petersburg Symphony Orchestra”. Hij dirigeerde het orkest eveneens tijdens diverse internationale tournees in Finland, België, Zwitserland en Italië.
Internationale uitstraling en topsolisten
De succesrijke, internationale carrière van Maestro Proost breidt zich nog steeds gestadig uit. Zo leidt hij geregeld diverse vooraanstaande orkesten in Europa, o.a. in Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Turkije, Slovenië, Kroatië, Zwitserland, Nederland en België. Tournees met het “Orchestra Sinfonica di Sanremo”- waarvan hij van 1994 tot 1997 Muziekdirecteur en Chefdirigent was – voerden hem doorheen Italië, België, Nederland en Duitsland.
In de Verenigde Staten van Amerika werden zijn gastdirecties in steden als San Francisco, Sacramento, San Diego, Denver en vele andere, telkens op lovende kritieken onthaald. Hij dirigeerde tevens enkele symfonische orkesten in Zuid-Amerika, o.m. in Mexico en Brazilië. In het Verre Oosten was hij te gast bij het Filharmonisch Orkest van Seoul in Korea en bij het Filharmonisch Orkest van Nagoya in Japan.
Maestro Proost dirigeerde tal van orkesten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Japan, Korea en Mexico. Hij werkte samen met befaamde solisten zoals Aldo Ciccolini, Gil Shaham, José Van Dam, Barbara Hendricks, Mariella Devia, Boris Belkin, Barry Douglas, Radovan Vladkovich, Pierre Amoyal, Augustin Dumay, Placido Domingo en vele anderen.
Opnames
Dirigent Walter Proost heeft verscheidene CD’s op zijn naam staan. We vermelden slechts de voornaamste in het rijtje.
Meest recent nam hij alle werken van Beethoven voor piano en orkest op, waaronder Triple Concerto, Choir Fantasy, Vioolconcerto (piano versie) en de 5 concerti, samen met het St. Petersburg State Symphony Orchestra en de Braziliaanse pianiste, Eliane Rodrigues.
In samenwerking met “Het Vlaams Kamerorkest” en de bekende violist Jaap van Zweden werd een CD uitgebracht voor het label “Sony Classical”. Hierop zijn Leonard Bernstein’s “Serenade after Plato’s Symposium”, “Drie Dansen uit ‘On the Town’”, en de “Ouverture tot de Suite ‘Candide’”, alsook het “Vioolconcerto, opus 14” van Samuel Barber te beluisteren .
Voor de Zwitserse platenmaatschappij “Disques VDE-GALLO” realiseerde hij samen met het “Orchestra Sinfonica di Sanremo” drie CD’s onder de verzamelnaam “Classical Music around the World” .
In december 1999 registreerde hij zijn eerste CD met het Londense “Royal Philharmonic Orchestra” die een selectie ouvertures van diverse componisten bevat.
